Noord-Nederland is de energieregio van Nederland. Dat was het, dat is het, dat blijft het. Productie van Gronings gas maakt al lang plaats voor kennis en kunde over waterstof, nieuwe energie en alles rond de transitie naar de toekomst.
De energietransitie. We moeten er allemaal aan, weg van fossiele bronnen en CO2-uitstoot, op naar duurzaam en klimaatneutraal. Maar hoe dan?
Door slim samen te werken, slim te doen, slimme dingen te bedenken en in de praktijk te brengen. Noord-Nederland doet dat allemaal op een unieke schaal, waarbij grote en kleine bedrijven, overheden, onderwijsinstellingen, financiële instituten, juridische loketten en meer allemaal hun aandeel leveren aan het formuleren van antwoorden.
Het gaat niet alleen om bussen op biogas en windmolens op zee, hoewel dat allemaal van belang is. Het gaat om het grotere plaatje. Duurzame innovaties zijn prachtig, maar hoe zorgen we ervoor dat de maatschappij ze omarmt? De transitie móet, maar wat mag je bedrijven vragen? Zonneparken zijn essentieel, maar wie is de eigenaar?
De energietransitie is zo veelomvattend, de opgaven zijn zo divers, dat alleen door haar van alle kanten aan te vliegen, antwoorden te vinden zijn. Dat is precies wat Noord-Nederland aan het doen is. De initiatieven ontstaan overal en ballen samen in de strijd tegen de klimaatverandering. Het ecosysteem dat zo al actief is, groeit continu aan kracht.
De in Groningen gevestigde New Energy Coalition (NEC) kan gezien worden als vaandeldrager van het ecosysteem.
De in Groningen gevestigde New Energy Coalition (NEC) kan gezien worden als vaandeldrager van het ecosysteem. Het helpt ondernemers met hun business development en kent het veld als geen ander. Vanuit Groningen participeert de NEC in tal van projecten die de energietransitie helpen, niet alleen in Nederland, maar vooral ook in heel Europa en daarbuiten.
Steeds vaker brengt de Coalition kennis opgedaan in Noord-Nederland naar projecten elders in Europa. Een voorbeeldregio wordt het zo. Hier gáát het niet gebeuren. Hier gebéurt het. Op verschillende deelterreinen wordt de theorie al in de praktijk gebracht. Zo maakt het project Ianos van Ameland een zelfvoorzienend eiland op energiegebied, laat het Europese Lighthouse-project Making-City Groningen zien hoe oude binnensteden energiezuinig kunnen worden, werkt Why Care More aan de verbetering van biogas en is waterstoftechnologie al niet meer weg te denken als één van de dragers van de nieuwe, groene economie.
Noord-Nederland is de pionier, de regio die de wagen in beweging brengt.
Noord-nederland als living lab
Noord-Nederland heeft alles in zich om een rol te spelen als living lab in de energietransitie. Dankzij de aanwezigheid van een brede universiteit wordt de transitie van alle kanten onderzocht, dankzij het grote ecosysteem is de beweging naar de praktijk eenvoudig.
Dat levert meer op dan alleen CO2-reductie, duurzaamheid en klimaatwinst. Het levert ook grote economische kansen, die door de rest van de wereld meer en meer onderkend worden. Nieuwe technieken, baanbrekende systeeminnovaties, veelbelovende materiaalonderzoeken. Noord-Nederland is de pionier, de regio die de wagen in beweging brengt.